Jouw slaapzak onderhouden? Zo blijft hij langer warm én fris.

Hoe jouw slaapzak onderhouden?

Een slaapzak is een warme trouwe metgezel op jouw avonturen, van zomerse kampnachten tot frisse herfstweekends in lokaal of de buitenlucht. Wil je dat je slaapzak lang meegaat en de warmte vasthoudt? Dan is goed zorg dragen voor je slaapzak belangrijk! We geven je hieronder enkele praktische en verrassende tips om je slaapzak in topvorm te houden.

Verlucht je slaapzak regelmatig.

Hang je slaapzak even open in de frisse lucht. ’s Nachts zweet je sowieso, jouw slaapzak laten luchten droogt het opgebouwde vocht uit en gaat zo schimmelvorming tegen. Hang jouw slaapzak gerust in de zon; de UV-stralen werken bacterie-dodend. Overweeg om een lakenzak of liner in je slaapzak te gebruiken. Een liner verhoogt de comforttemperatuur van je slaapzak licht, maar zorgt er vooral voor dat je slaapzak minder moet wassen.

Minder wassen is beter

Jouw slaapzak wassen doe je best zo weinig mogelijk, zeker bij synthetische vullingen. Elke wasbeurt vermindert het isolerend vermogen van jouw slaapzak.
Toch wassen? Doe het zo: Laat jouw slaapzak nooit chemisch reinigen in een wassalon, dat tast de vezels en stoffen aan. Was je slaapzak zelf op maximaal 40°C, kies een programma zonder ,of met zo laag mogelijke centrifuge. Voor een slaapzak met dozen vulling kies je een delicaat programma. Verwijder de zeepresten uit het wasbakje, laat de machine eventueel nog eens spoelen. Gebruik voor je slaapzak een zacht vloeibaar wasmiddel. Een technisch wasmiddel zoals bijvoorbeeld de Nikwax tech wash zorgt ervoor dat de veerkracht en dus ook de isolatie van de vulling behouden wordt.
Drogen. Sommige slaapzakken kunnen in de droogkast. Check daarvoor de instructies van jouw slaapzak. Droog op koud of niet te warm (max. 40°C) ,kies een laag toerental. Alternatief leg je jouw slaapzak plat op het droogrek en laat zo goed drogen, schud af en toe even op om de vezels luchtig te houden. Een donzen slaapzak mag ook in de droogtrommel op lage temperatuur. Om de veertjes in de donsvulling los te krijgen kan je enkele tennisballen bij de slaapzak stoppen. De tennisballen kloppen de veertjes tijdens het drogen op.

Jouw slaapzak opbergen

Is jouw slaapzak gewassen en goed droog? Tijd om op te bergen voor een volgend avontuur.
Prop of duw je slaapzak NIET in de compressiehoes om langer op te bergen, maar vouw de slaapzak los op en leg zo weg, eventueel in een kussensloop. Jouw slaapzak lang in de compressiehoes opbergen drukt de vezels van de vulling of veertjes langdurig plat, wat de veerkracht en dus ook de isolatie vermindert. Duurdere slaapzakken, zoals de Wilsa down lite hebben een aparte opberghoes. Vergeet in elk geval de compressiehoes niet samen met jouw slaapzak op te bergen!

Jouw slaapzak inpakken

Klaar om te vertrekken? Tijd om je slaapzak in te pakken.
Rol je slaapzak NIET op, maar duw hem in de compressiehoes. Wanneer je je slaapzak oprolt, zet je te veel spanning op de stiksels en “plooi” je de vulling steeds op dezelfde plek, waardoor de vulling daar op termijn dunner wordt. Proppen is dus de boodschap, ook onderweg.

Jouw slaapzak onderweg

Haal de slaapzak uit de compressiehoes en schud goed op. Zo ontspannen de vezels of donsveertjes in de vulling en vergroot je het isolerend vermogen van je slaapzak. Jouw slaapzak isoleert jouw lichaamswarmte, jij warmt de lucht tussen de vulling op, de vezels of donsveertje houden die warme lucht vast.
Klaar om in je slaapzak te kruipen? Rits die dan even open en kruip erin, zo voorkom je spanning op de rits. Zorg dat je voeten voldoende ruimte hebben: raak je de onderkant van je slaapzak verlies je warmte. Gebruik je slaapzak niet vlak bij een open vuur. Synthetische stoffen smelten snel.


Met de juiste zorg gaat je slaapzak jarenlang mee en blijft hij doen waarvoor je hem kocht: je warm, droog en comfortabel houden tijdens al je avonturen. Of je nu een doorwinterde kampeerder bent of af en toe de natuur in trekt, een goed onderhouden slaapzak maakt echt het verschil. Investeer een beetje tijd in onderhoud, en je wordt er elke nacht weer voor beloond. Slaap zacht!