Een verslag van kluishike 2022

Dit was de Kluishike 2022

Zaterdag 17 december 2022, 6 uur ’s morgens. Exact 4873 dagen na de laatste editie van de Kluishike stappen 75 wandelaars de vijfde editie van de Kluishike op gang. Het belooft een memorabele editie te worden. Enkele dagen voor de start van de mooiste tochten rond De Kluis werd het land ondergedompeld in een heuse winterprik. Weerman en -vrouw voorspelden voor het weekend minima én maxima onder het vriespunt. Na een week vriezen zal dit weekend op enkele plekken in het land voor de eerste keer in jaren geschaatst worden op open water.

In Sint-Joris-Weert vullen de deelnemers hun drinkbus met een warme drank, zetten muts op en trekken handschoenen aan om op weg te gaan naar wat voor elk van hen dé tocht van winter 2022 zal worden. Bij het opkomen van de zon hebben de groepen voor de langste wandelafstanden al flink wat kilometers afgelegd. Het ochtendlicht onthult een landschap bedekt met een dun laagje wit, wat de omgeving een magische uitstraling geeft. Gedurende de hele dag probeert de zon door het dikke wolkendek te breken, af en toe met succes, maar nooit genoeg om echte warmte te geven. Het winterweer zorgt voor een koude, maar gelukkig droge tocht.

De vrieskoude dicteert het tempo. Er wordt snel gestapt om warm te blijven. Onderweg begroeten we de wandelteams op een bevoorradingspunt. In een warme parochiezaal, knusse tipitent of vanuit de kofferbak van de auto serveren we versnaperingen om het energiepeil op punt te houden en de tocht opgeladen te hervatten.

Langs de taalgrens en de groene rand lopen de drie wandelroutes over het glooiende landschap rond De Kluis. In de namiddag bereiken de eerste groepen één voor één de finish. De laatste groep verwelkomen we rond 22:30 uur. Ondanks enkele lichte kwetsuren hebben alle wandelgroepen veilig en vlot de eindstreep gehaald. Voor wie wilde, was er een verkwikkende massage beschikbaar. Een algemeen gevoel van voldoening overheerste in de warmte van het jeugdverblijf, waar een stevige maaltijd werd geserveerd. Tijdens het delen van de maaltijd met een frisse Hopper erbij, werd er nog lang nagepraat voordat iedereen trots huiswaarts keerde na de geleverde prestatie. Onder het delen van de maaltijd met een frisse Hopper erbij werd er nog een tijdje nagekaart waarna iedereen huiswaarts keerde, trots na de geleverde prestatie.

Ons kernteam van de Kluishike beschouwt deze editie als een groot succes. Met de waardevolle suggesties van de deelnemers hebben we de koppen bij elkaar gestoken. Al snel ontstond er voldoende energie om de volgende editie in de steigers te zetten. Routes worden uitgezet, getest in diverse weersomstandigheden en geëvalueerd. Contacten worden gelegd voor de checkpoints onderweg. Alles loopt op rolletjes voor de zevende editie. Afspraak zaterdag 25 januari 2025, met een speciale editie om het 90-jarige jeugdverblijf extra in de schijnwerpers te zetten.

Enkele quotes van deelnemers

"Bovenal straf dat vrijwilligers dit organiseren; prachtige tocht, lekker eten, eigentijdse communicatie- en navigatie, leuk weerzien met scouts en gidsen van weleer ... Kluishike is een concept dat organisatoren en deelnemers kan blijven aantrekken, echte aanrader!"
Jan
"Een blij weerzien na jarenlange afwezigheid leidde in mijn geval tot pijnlijk afzien, maar vooral ook hartverwarmende ondersteuning. I'll be back!"
Bjorn
"Superervaring, versterkend voor de vriend(innen)groep, mooi parcours, fijne mensen. Ik ga het echter niet erg voortvertellen :-) want hoop dat het kleinschalig kan blijven, dat maakte het zo charmant.
Lien
"Heel fel bedankt aan de organisatie: een prachtige tocht, een fijne omkadering, een plezier om deel te nemen, een fijne reünie met vrienden. Merci!
Christophe
Terug naar de Kluishikepagina


De routes van Kluishike 2022

Herbeleef en ontdek ze digitaal, of laad ze in en stap ze (opnieuw).

De Kluishike 2022 in beeld.