De Kluishike terug van weggeweest

Hoe het begon

In 2001 startte een nieuw kernbestuur in het jeugdverblijf. Al snel vormden Hans (resident), Joris Piot (de beheerder) en Kurt Somers (gouwvertegenwoordiger) een hecht team. Een idee om De Kluis bekender te maken bij scouts- en gidsengroepen was het doel, een idee popte op. “Scouts zijn vaak onderweg, misschien kunnen we ze met een tocht kennis laten maken met het jeugdverblijf en de prachtige omgeving?” Een idee dat het onderzoeken waard was. In november schoof Bart Loonbeek mee aan tafel voor de allereerste vergadering, en werd 2003 aangestipt voor een eerste editie van de Kluishike.

oud logo Kluishike

Inspiratie vond de ploeg in Engeland. Daar werd al een hele tijd in het Peak District (ten zuiden van Manchester) een uitdagende hike tussen de heuvels georganiseerd. Een formule die in de prachtige omgeving rond De Kluis met het Meerdaalwoud en vlakbij het Zoniënwoud zeker even uitdagend zou moeten zijn. Bij de verdere voorbereiding werd niet over één nacht ijs gegaan.

De eerste testtocht bewees dat een hike rond De Kluis best pittig was. Naast de tocht van 80 kilometer, koos de werkploeg nog voor twee extra afstanden: de 40 en 60 kilometer. Een uitdaging op maat van iedereen.

December 2002, exact één jaar voor de eerste editie, volgde de tweede test. Kon de tocht in winterse condities worden uitgestapt? En belangrijker: bleef hij leuk bij vriesweer? En ja hoor. Elke uitgestippelde tocht werd succesvol uitgestapt én leuk bevonden

Toen was het tijd om de promocampagne op gang te brengen. Herfstontmoeting was de ideale plaats om reclame te maken voor de eerste Kluishike bij scoutsleiding. Die waren alvast enthousiast, de Kluishike zou top worden.

December 2003 was het dan zover. De eerste Kluishike bleek meteen een succes. Er werden extra matrassen aangevoerd uit Moerkensheide om alle deelnemers een slaapplek te kunnen geven. Een ambitieuze groep uit Veltem had zelfs een eigen cateringploeg bij. Hun doel? De 80 kilometer in een strakke tijd uit te stappen. Wat hen ook lukte!

Andere wandelaars, met verschillende deelnames aan de dodentocht op hun palmares, vonden de tocht mooier én zelfs zwaarder dan de 100 kilometer rond het vlakke Bornem. Natuurlijk: bij het uitstippelen van de Kluishike werden vlakke asfaltwegen nadrukkelijk vermeden. De eerste editie werd succesvol afgerond en smaakte naar mee. Het kernbestuur had een topformule gevonden.

Later volgden nog edities onder verschillende vormen.In 2004: de tweede Kluishike met opnieuw keuze uit 40, 60 of 80 kilometer. In 2006: de derde editie, met een tocht van 100 kilometer,om het 100-jarige bestaan van scouting te vieren. In 2009 volgde nog

een Zomerhike door het Hageland, met afstanden van 25, 50 en 75 kilometer ter gelegenheid van het ondertussen 75-jarige Jeugdverblijf De Kluis. Een warmere, maar daarom niet minder uitdagende editie.


En toen werd het even stil …

Tot 2022. Na uitvoerig plannen en verkennen door Claude was het Kluisteam klaar voor de vijfde editie. In wat het koudste weekend van 2022 werd startten 75 wandelenthousiastelingen aan hun tocht. Onderweg voorzien van welkome versnaperingen en wat warmte wandelden alle groepjes hun tocht uit.

Hoe die koude editie van 2022 verliep lees je hier.

Op 25 januari 2025 organiseren we de zesde editie. Zet je op onze mailinglijst en blijft op de hoogte.
Terug naar de Kluishikepagina


Uit ons archief: foto's van vorige edities.