Duurzaamheid

Onze tweede natuur

Ecologisch denken zit in het DNA van de jeugdverblijven van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Elke dag kiezen we bewust voor wat goed is voor de natuur. Buiten is troef voor scouts en gidsen. Zeven Hoppers liggen in het groen en in eentje in de stad onder een groendak. Net daarom zijn zo geliefd bij groepen. Als je hier verblijft, kies je om samen met ons zorg te dragen voor de houdbaarheid van onze planeet.

Met de jeugdverblijven van Scouts en Gidsen Vlaanderen bouwen we mee aan een rechtvaardige wereld, generatie na generatie.

Elke dag kiezen we bewust voor wat goed is voor onze kinderen en jongeren. Een veilige, aangename omgeving zonder drempels.

Onze tweede natuur

Duurzaamheid zit in ons DNA

Een duurzaam spoor

Met onze jeugdverblijven trekken we langzaam maar zeker een spoor naar een meer duurzame wereld. Met kleine structurele ingrepen, in dagelijkse aanpak, met bijzondere projecten, door te blijven innoveren …


We nemen je mee op stap.


De keuze voor het Green Key-keurmerk is een logische keuze. Dit label daagt ons uit om initiatieven vol te houden die bijdragen aan een sociaalecologische, rechtvaardige samenleving. We waren er dan ook al bij vanaf de lancering van dit label in Vlaanderen.

Twee van onze hopper-jeugdverblijven - Merkenveld en Moerkensheide - waren bij de eerste lichting jeugdverblijven in Vlaanderen die dit label behaalden in 2008. Sindsdien behaalden zij dit label onafgebroken en intussen zijn ook de andere zes jeugdverblijven al jaren houder van de Green Key.

Green Key is het eerste internationale kwaliteitslabel dat duurzaam reizen, vergaderen en ontspannen in de verf zet. Als Green Key-jeugdverblijf werken we voluit mee aan een duurzame wereld. Wie een Green Key-locatie bezoekt of boekt, kan erop rekenen dat de planeet er van profiteert, zonder in te boeten aan comfort of betaalbaarheid.

Groene Sleutel

Dit label garandeert dat de ecologische voetafdruk systematisch laag blijft. . Het stopt niet bij een eenmalige actie. Elke Green Key-uitbater moet op vlak van management (personeel, administratie, communicatie, beleid), afval, energie, voeding, mobiliteit, energie en schoonmaak aan hoge standaarden voldoen én blijven evolueren.

Enkele van onze groene initiatieven

Zuinig met water

Het water van de toiletten… komt uit de hemel. Drinkwater komt uit de kraan. Ook sensibiliseren we groepen om zuinig te zijn met waterspelletjes.

Afval- en hemelwater worden gescheiden. Waar aansluiting op de riolering niet mogelijk is, wordt het afvalwater gezuiverd.

Het poetswater maakt extra schoon dankzij gebruik van ecologische producten van Ecover. Groepen die zelf koken, krijgen een handige set met flacons voor de schoonmaak.

Groene stroom

111 zonnepanelen verspreid over 3 jeugdverblijven (Het Scoutshuis, Woutershof en De Winner) zorgen voor groene stroom.

Voor de andere noodzakelijke elektriciteit, zorgt onze leverancier voor 100% groene stroom. Daarvoor baseerden we ons op de ranking door Greenpeace van leveranciers (mijngroenestroom.be by Greenpeace).

Douchen met
de zon

De zonneboiler boven op de toren van Merkenveld zorgt voor warm water voor de douches en de verwarming. 20 m² zonnepanelen en een vat van 1000 liter zorgen voor warm water voor de douches en de verwarming. Een helder infobord legt uit aan jong en oud hoe dat werkt.

Als je kampeert op De Brink, neem je een douche in het moderne sanitair blok met zonneboiler. Ook daar is het water warm dankzij de zon.

Een flinke besparing uitstoot CO²: daar doen we het voor. En tegelijk voelen we dat ook in onze portemonnee.

Groene daken

Heerlijk vertoeven in de wilde tuin van Het Scoutshuis, in hartje Antwerpen. Op geen enkel moment besef je dat je op het dak van de parking zit. In samenwerking met Mier vzw en met hulp van vrijwilligers, werd deze daktuin aangelegd volgens het principe van permacultuur (een combinatie van ethiek en ecologie).

Ook De Blokhut van jeugdverblijf De Kluis heeft een groendak, wat zorgt voor extra isolatie.

Warmtenetwerk op EcoPellets

Je kan niet naast de indrukwekkende silo naast het hoofdgebouw van De Brink kijken. Het infobord erbij maakt meteen duidelijk dat er een goeie reden is waarom dat ding daar staat: een flinke vermindering van CO²-uitstoot door het warmtenetwerk op EcoPellets.

Bij-zondere
plekken

Op Merkenveld en Woutershof vind je een bijenhotel.

Niet alleen bijen strijken er neer … In Woutershof is er een ooievaarsnest ‘te huur’ voor ooievaarskoppels op zoek naar een stek.

(H)eerlijke
catering

De koffie, thee en sapjes die we schenken, hebben het Fairtrade-label. Ons brood komt van de lokale bakker. En als je drie of meer dagen volpension verblijft, is minstens één vegetarische maaltijd gegarandeerd.

Ons zie je weinig eten verspillen: koken is een kunst, zeker voor grote groepen. De juiste hoeveelheden zitten in onze vingers, de restjes worden creatief verwerkt en bewaard voor kleinere groepen. En dat allemaal volgens HACCP-normen.

We blijven voortdurend op zoek naar mogelijkheden om lekker, lokaal en betaalbaar te koken voor al onze groepen.

Koken doen we op maat en divers. Alle soorten eters en groepen schuiven mee aan tafel. Geen probleem.

Graag en goed
(samen)werken

Samen met onze medewerkers zorgen we voor een goede werksfeer in de beste omstandigheden. Ergonomie, betrokkenheid, samenwerken, klantgerichtheid … Het zijn maar enkele van onze waarden en aandachtspunten.

Onze medewerkers gaan goed gekleed aan de slag in hun bedrijfskledij, met het neutral-label.

Voor onze diensten doen we beroep op partners waarmee we een duurzame relatie willen uitbouwen. Geen goedkope en snelle wins, wel degelijke en verantwoorde diensten en materialen.

Hopper staat open voor iedereen

Open kampen

Als geen ander weten we dat even samenleven in groep een toffe en unieke ervaring is. Niet voor iedereen is dat evident. Waar het kan, werken we drempels weg. Samen met de organisatoren zoeken we een oplossing.

Zo faciliteren we de Open Kampen van onze eigen organisatie. Een prachtig initiatief om kansarme kinderen een echt scoutskamp te laten beleven. Een waardevolle ervaring die ze de rest van het jaar met zich meedragen.

Open Kampen

Maatwerk

We maken onze gebouwen en omgeving toegankelijk, met blijvende aandacht voor een avontuurlijke beleving.

Het rolstoelpad op De Brink en Merkenveld slingert van gebouw naar gebouw naar kampvuurkring. Tussen de bomen door. Toegankelijkheid voor iedereen op kamp of op bosklas. Met het nodige comfort, maar gecombineerd met evenveel avontuur.

De maatvakanties zijn een unieke formule voor mensen met een beperking die met een zelfgekozen ‘maat’ hun eigen vakanties in elkaar mogen steken. Hun vakantie start al bij de voorbereiding! In 2017 ging de eerste maatvakantie door op Merkenveld, en intussen ook op twee andere Hopper jeugdverblijven: Het Scoutshuis en Drieboomkensberg. Ons idee is zelfs zo aanstekelijk dat we dit ook buiten Hopper konden uitrollen.

Maatwerk

Het verhaal stopt hier niet

We blijven ons inspannen voor het Green Key-label. Voor een groen en duurzaam verblijf voor kinderen en jongeren, nu en vele generaties erna. We blijven inspireren en geïnspireerd door anderen.

Schrijf je mee aan ons verhaal?

  • Suggesties na je verblijf om onze werking te verbeteren en te verduurzamen, zijn altijd welkom.
  • Deel ons verhaal als je tijdens je verblijf geïnspireerd werd.
  • Laat het weten als je zin hebt om mee te helpen als vrijwilliger aan bosbeheer in één van onze groenploegen of om tijdens weekends groepen te ontvangen.