Woutershof als warme thuis voor gezinnen op de vlucht

Een jeugdverblijf als tijdelijke opvang voor asielzoekers?

In oktober 2023 lanceerden Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) en haar partijgenoot Benjamin Dalle een oproep naar de sector van de jeugdverblijven met de vraag naar noodopvang voor asielzoekers. Ook Scouts en Gidsen Vlaanderen ging op die vraag in en bood verschillende locaties aan. We vinden het immers evident om onze mogelijkheden in te zetten en zo - zeker gezinnen met kinderen - een menselijke opvang te bieden. Uiteindelijk werd Hopper jeugdverblijf Woutershof in Kinrooi weerhouden. Vanaf november tot 21 februari zijn er 40 plaatsen beschikbaar voor Fedasil. En die zijn vanaf dag één helemaal ingevuld, door een divers gezelschap van gezinnen. Zeven alleenstaande moeders en vijf jonge koppels, met in totaal 22 kinderen, vinden in de komende maanden bescherming en rust op Woutershof en in de natuur errond. Ze komen niet alleen uit Afrika, ook uit het oorlogsgebied in Palestina en uit Turkije. De wereld verblijft als het ware op Woutershof.

We bieden onderdak, activiteiten en hulp bij allerlei vragen. Hiervoor worden we ondersteund door het team van het Rode Kruis-opvangcentrum in Heusden-Zolder. Samen met de gemeente werd er bij de start een info-vergadering voorzien voor de buurt en geïnteresseerde inwoners van Kinrooi. In het jeugdverblijf zelf zijn er heel wat ontspanningsmogelijkheden en opties om de tijd te vullen. Er is een speelschuur, een leslokaal ingericht, een stille ruimte en een refter, en elk gezin heeft een eigen kamer. p>

Samenleven als werkwoord!

Het samenbrengen van gezinnen over de hele wereld (Somalië, Eritrea, Congo, Marokko, Turkije, Venezuela, Palestina en Moldavië) is best een boeiende uitdaging. De geloofsovertuigingen zijn even divers. Hun verhalen allemaal schrijnend. Toch verloopt de opvang ontzettend vlot. Onze verantwoordelijke, Rik, liet weten dat ze overspoeld worden door mensen die willen helpen, vrijwillig, zonder betaling. Ze komen koken, ze willen taxi spelen, ze helpen met de was en de plas. Er gaat geen week voorbij of er zijn heel wat activiteiten gepland en lesjes georganiseerd. En uiteraard hoort daar af en toe een kampvuur bij! Het doet deugd om te zien hoeveel mensen een warm hart hebben. Rik en zijn team medewerkers, samen met de vele vrijwilligers, leveren fantastisch werk.

 

Een ongewone kerst...

Bijzonder moment was zeker de viering van het vredeslicht in de kerk van deelgemeente Molenbeersel.

De groep gezinnen werd niet alleen uitgenodigd om deel te nemen, maar ook om een boodschap te brengen. In eigen woorden en taal werd een universele boodschap van liefde, respect en wereldvrede gebracht. Voor velen een kerst om nooit te vergeten.

Al is dit een tijdelijke opvang, we hopen deze gezinnen moed en hoop te geven op een betere toekomst.