Tenten, onderhoud van een katoenen tent en kleine herstellingen

Hoe een katoenen tentzeil onderhouden?


Wat is katoen?

Katoen is een vezel van de katoenplant. De katoenvezels worden gesponnen tot draden en dan geweven tot een katoenen zeil. Katoen is een ademende stof en is veel beter bestand tegen de uv-stralen van de zon. Nadelen van katoen zijn dat het een zware stof is die moeilijk droogt, het is gevoelig voor schimmel en het rot bij een slecht onderhoud.

Waarom een katoenen tent?

Katoen is een ademende en ventilerende stof, je zal dus niet snel uit je tent zweten. Katoen is bovendien ook goed bestand tegen uv-stralen. Katoenen vezels zetten uit als ze nat worden. Bij stof wil dat dus zeggen dat de vezels opzwellen en de gaatjes in de stof dichten. Waterdicht dus.
Mits goed onderhoud en een juist gebruik gaat katoen jarenlang mee. Om al deze redenen is het dus de keuze bij uitstek voor een groepstent, patrouilletent of shelter.

Hoe onderhoud je een katoenen (tent)zeil of tent?

  • Het allerbelangrijkste is dat je katoenen (tent)zeilen droog opbergt! Een natte katoenen tent zal zeer snel beginnen rotten.
  • Plooi tenten na gebruik voorlopig op voor transport en hang ze wanneer je weer thuis bent onmiddellijk open. Spreid ze open en zorg dat ze zoveel mogelijk van de grond hangen. Rits deuren en ramen van de tenten open.
  • Zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte waar de tenten openhangen.
  • Eens de tent droog is, wrijf je vuile plekken af met een borstel. De plastic randen kan je met spons en water reinigen. Je talkt die plastic randen ook best in als je de tenten lang opbergt.
  • Was een tentzeil nooit: het zou te hard krimpen en de waterdichtheid zou volledig verdwijnen.

Help schimmel?

Zorg dat het zeil zeer goed droog is. Borstel de schimmelplek goed af met een harde borstel tot de schimmelplek verdwenen is. Stofzuig de plek zorgvuldig. Impregneer (waterdicht maken) het zeil terug.

Wanneer je de schimmel met een borstel niet meer kan weg borstelen kan je de schimmelplek met een water-azijnoplossing proberen te reinigen en daarna goed laten drogen.(Gebruik zeker geen hogedrukreiniger, allesreiniger, bleekmiddel, afwasmiddel op een katoenen tentdoek). Daarna kan je met water met wat zout en/of citroen het doek nogmaals reinigen en weer goed laten drogen. Hierna dien je het zeil te behandelen en weer waterdicht maken met een impregneermiddel (vb DWS impregneermiddel)

Let op: dat werkt zeker niet altijd....!   Bij te grote schimmel is de structuur van de vezel veranderd. Het zeil zal op de schimmelplaats sneller schuren en sneller lekken.

Zelf kleine herstellingen doen

Waterdicht maken

  • Een katoenen tent is van nature waterdicht. De katoenen vezels zetten uit en sluiten mooi de gaatjes tussen de vezels, zo vormen ze een quasi waterdichte stof. Let wel op, dat natuurlijk effect vindt pas plaats als het zeil al een paar keer goed nat is geweest. Een nieuwe tent zet je voor het eerste gebruik dus best op en spuit je goed nat met de tuinslang. Laat ze terug drogen voor je ze terug inpakt!
  • Na verloop van tijd (ongeveer 5 jaar) zal de waterdichtheid van een katoenen tent wel verminderd zijn. Dit kan je oplossen door ze terug waterdicht te maken.
  • Impregneren kan je met verschillende producten (lees altijd de aanwijzingen van het product). Bij Hopper vind je kwaliteitsvol impregeneermiddel op waterbasis . Het insmeren van de tent gaat het makkelijkst met een behangborstel of met een pompbare tuinspuit. Stel de tent of shelter goed strak op of spreid ze uit op een stenen ondergrond voor het impregneren. Zorg dat het tentdoek goed doordrenkt is. Laat de geïmpregneerde tent opgesteld drogen in de wind, bij voorkeur uit de zon.
  • Je hebt 1 liter impregneermiddel nodig per 8 a 10 m² doek.
  • Schimmel? Een vochtig opgeplooide tentdoek kan gaan schimmelen. Laat het doek helemaal en goed uitdrogen. Borstel dan met harde borstel het vuil eraf en gebruik daarna een stofzuiger om alle stof en schimmelresten weg te krijgen. Impregneer daarna opnieuw.

Scheuren en gaatjes

Kleine scheurtjes kan je op kamp zelf voorlopig snel herstellen met Duct Tape. Ben je handig met naald en draad, dan kan je met een speedy stitcher zelf aan de slag. Controleer je tenten na elk gebruik op scheuren. Bij Hopper kan je terecht voor gegevens van tentenherstellers.

Scheerlijnen

Een kapotte scheerlijn of spanlijn vervang je onmiddellijk, ze zorgen voor de stevigheid van je tent!
Vervang het touw en bind het terug vast aan je tent aan de zeilzijde met een oogsplits, paalsteek of een gestoken dubbele achtknoop, nooit met een knoop die je tentdoek samenknijpt (rottingsgevaar). Is er een zeiloog uit de tent getrokken? Verstevig je zeildoek door een nieuw oog te slaan. Gebruik een zeilclip als een semipermanente oplossing.

Algemene tips

  • Katoenen patrouille- of groepstenten en shelters zijn een grote investering voor een jeugdgroep. Mits goed onderhoud gaan ze jaren mee, zoals hierboven uitgebreid uitgelegd.
  • Onderhoud en opbergen is zeer belangrijk voor de duurzaamheid van de tenten. Nat opbergen en het niet tijdig herstellen van gaatjes en scheuren zijn nefast voor de levensduur van de tent.
  • Bij het opspannen van een katoenen (tent)zeil is het belangrijk dat je de spankracht zoveel mogelijk gelijk verdeelt over alle zeilogen. Sla daarom je piketten op één rechte lijn en overdrijf niet met het strak aanspannen van span- en scheerlijnen.
  • Een EHBO-koffertje voor tenten is op kamp geen overbodige luxe. Kijk even wat je nog nodig hebt!


Bij Hopper kan je terecht voor patrouilletenten, groepstenten en shelters. Wil je je tent waterdicht maken of moet je kleine herstellingen doen? Bij Hopper zit je goed.

Alles voor het onderhoud van je tent