Zo blijven je stapschoenen 'in shape'

Door slijk en sloot


Zelfs de stevigste stappers krijgen het zwaar te verduren. Vocht en vuil gaan al snel ten koste van de kwaliteit. Met deze vier vuistregels hou je je schoenen in topconditie.

Reinigen

Vuile schoenen verslijten sneller. Geef je schoenen na elke trektocht een grondige poetsbeurt. Stof en modder was je af met een natte of vochtige spons. Voor hardnekkige vlekken gebruik je een nylon borsteltje. Maak ook de binnenkant schoon met een warme, vochtige doek.

Impregneren

Leder is van nature waterafstotend, maar bij intensief gebruik wordt het slap en broos. Behandel je schoenen na het schoonmaken met een waterafstotende impregneerspray. Herhaal regelmatig en besteed daarbij extra aandacht aan naden en stiksels.

Drogen

Verwijder veters en binnenzolen en laat je schoenen drogen bij kamertemperatuur. Plaats ze niet bij een warme radiator of kachel: dat tast de lijm en het leder aan. Doorweekte schoenen vul je best met proppen keukenpapier, die je regelmatig vervangt.

Bewaren

Is het ergste leed geleden? Verwen je schoenen tot je volgende trektocht met een plaatsje in een goed verluchte ruimte bij een constante temperatuur. Steek ze zeker niet in een plastic zak: zo geef je schimmels en bacteriën vrij spel.

TIP

Gebruik bij voorkeur vloeibare onderhoudsproducten of sprays. Ze houden het leer waterafstotend, ademend en soepel. Voor producten van Granger’s moeten je schoenen helemaal droog zijn. De producten van Nikwax hechten liever aan een vochtig oppervlak.


De producten van Nikwax en Granger’s zijn te koop bij Hopper.KIES HIER JE SCHOEN BIJ HOPPER