Inox of aluminium

In de foeragetent en patrouillekoffer zit nogal wat keukenmateriaal: potten en pannen, aardappelmessen, een blikopener, enz. De potten en pannen zijn meestal gemaakt uit inox of aluminium. Maar welk materiaal is nu het beste?  Hieronder sommen we de voor- en nadelen van beide metalen op.

Inox

  • Inox is een roestvast staal, ook wel roestvrij staal genoemd of RVS.
  • Het is bijna onverslijtbaar en vrijwel ongevoelig voor roesten. Het is makkelijk te onderhouden.
  • Het is zwaarder dan aluminium, maar moeilijk te deuken.
  • Het geleidt warmte slecht. Om dit op te lossen gebruikt men vaak een dikke bodem waar koper of aluminium in verwerkt is. Dat verklaart ook deels het zwaardere gewicht en de hogere prijs.
  • Duurder in aankoop, maar veel duurzamer dan aluminium.
  • Bestand tegen zuren.
  • Heeft geen nadelige invloed op de smaak van voedsel.

Aluminium

Aluminium is een licht metaal. Het is goedkoop om te produceren en is een zeer goede geleider van warmte. Een nadeel is dat het een poreus metaal is. Kleurstoffen (denk tomaten) dringen er makkelijk in. Je mag aluminium nooit schuren met een metaalsponsje: een stukje metaal dat achterblijft vreet zich door het aluminium heen. Het grootste nadeel van aluminium is dat het niet bestand is tegen zuren en zouten, wat nogal vaak in ons voedsel zit, denk maar aan tomatensaus, dÈ foerageklassieker. De kans bestaat dat naarmate de pot ouder wordt, er metaal in het voedsel terechtkomt.Voordelen en nadelen op een rijtje

Inox

  • Voordelen: onverslijtbaar, lange levensduur, roest niet, bestand tegen zuren, vaatwasbestendig
  • Nadelen: zwaar, duurder in aankoop, minder goede warmtegeleiding

Aluminium

  • Voordelen: licht, goedkoop, goed warmtegeleidend
  • Nadelen: poreus metaal, niet bestand tegen zuren, minder slijtvast, niet vaatwasbestendig

Bij Hopper vind je alles voor de foeragetent of de patrouillekeuken. Kook je voor grote groepen of voor kleine? Hopper heeft aangepast keukenmateriaal.