Hoe een rugzak passen

Hoe een rugzak passen?


Er zijn een aantal stappen die je zou moet volgen om je rugzak op jouw maat af te stellen. Het is belangrijk dat je dat steeds op dezelfde manier doet. Het juist aanpassen van de rugzak is belangrijk voor het draagcomfort en de ergonomie van je rug.
Maar waar begin je mee?
 

Stap 1

Maak alle riemen wat groter en plaats de rugzak op je rug. Als de rugzak wat veel weegt, zet hem dan eerst op tafel of op je knie en zet hem dan op je rug.

Stap 2

We beginnen eerst met het afstellen van de heupgordel. Buig lichtjes voorover en snoer de heupgordel vast op bekkenhoogte. 1/3 van de gordel mag boven het bekken steken, maar het grootste gedeelte moet rond het bekken zitten. Lukt het niet goed om dat in je eentje te doen, vraag dan hulp. Daarna span je de stabilisatieriemen van de heupgordel aan. Die lopen van de heupgordel naar de rugzak, links en rechts van je heupen.   

Stap 3

Trek nu tegelijkertijd aan de linten van de schouderbanden en sluit het borstbandje halverwege de schouderbanden. Als de schouderriemen niet keurig langs de schouders lopen, dan is het draagstel te groot of te klein. Voel je druk op je schouders, dan moet je het rugstel verhogen. Heb je te veel ruimte tussen schouders en schouderband, dan moet je het rugstel verlagen.

Er bestaan verschillende soorten rugstellen. Het meest bekende is het rugstel met velcrosysteem of klevers. Let hier wel op dat je niet 1 of 2 linten meeneemt, maar bij de meeste minstens drie. Zo zorg je voor een goede krachtenverdeling waardoor je zak comfortabeler aanvoelt en langer meegaat.

Stap 4

Span nu de stabilisatieriemen van de schouderbanden aan. Die lopen van de schouderhoogte naar de rugzak, ter hoogte van je oren. Het frame van de rugzak moet de vorm van je rug zoveel mogelijk volgen, de heupgordel moet rond de bovenkant van je bekken lopen en de schouderbanden moeten bovenop je schouders contact maken.

Algemene tips

  • Gebruik een rugzak in functie van waarvoor hij gemaakt is, m.a.w. een tochtzakje is niet hetzelfde als een grote rugzak om trektochten te doen.
  • De rugzak die je koopt moet als gegoten zitten. Op comfort mag je zeker geen enkele toegeving doen want daar word je later op afgerekend.
  • Het loont de moeite om het rugstel goed af te stellen. Je hoeft het tenslotte ook niet elke keer opnieuw te doen. Alleen als je nog groeit, zal je het regelmatig moeten aanpassen.
  • Je draagt ongeveer 70% van het gewicht op je heupen en 30% op je rug.
  • Met de riemen van de heup- en schouderband kan je de verdeling van het gewicht gevoelsmatig afstellen/verdelen.
  • Je kan tijdens het wandelen en op elk moment van de dag je gewicht op een andere plaats zetten. Het ene moment kan je het gewicht dragen op je heupen (wat de beste oplossing is) en het andere moment op je schouders (minder goed maar een prima afwisseling om de pijnlijke plaatsen van je heupen even te ontlasten).
  • De inhoud van een rugzak drukken wij uit in liters.
  • Geen enkele rugzak is volledig waterdicht, daarom hebben de meeste rugzakken een regenhoes. Heb je dat niet, dan kan je die ook apart kopen. Als de rugzak nat is, laat je hem binnenshuis drogen (niet bij de verwarming of buiten in de zon). De stof kan uitdrogen en aangetast worden door de zon.
  • Vermijd bij het proper maken van de rugzak zeep en andere schoonmaakproducten. Laat modderresten drogen en veeg ze met de hand of een zachte borstel weg.
  • Ook het contact met deet (bevat bijtende stoffen) bij insectensprays is niet goed. Berg die spullen dus steeds op in een plastiek zakje.