Weer een stap in Hoppers aanbod voor mensen met een beperking

Weer een stap in Hoppers aanbod voor mensen met een beperking

Op 3 september huldigden we de lift in die het hoofdgebouw op Merkenveld volledig rolstoeltoegankelijk maakt. Op het openingsfeest zetten we iedereen die hielp bij de bouw en de uitvoer van het project in de bloemetjes. Dat gaat van de bezielers van het project, tot de vrijwilligers en personeel die mee hun schouders eronder zetten, de leveranciers voor wie dit niet gewoon een opdracht was, maar die echt bereid waren mee te denken om zo de beste oplossing uit te werken, de overheid die de noodzaak zag, dit project genegen is en mee zorgde voor de nodige middelen en vergunningen. Bedankt.

Het liftproject werd mede gefinancierd met de opbrengst van de RoeiForLife-actie in 2019. Heel wat sympathisanten roeiden zich toen extra spieren én heel wat centen bij elkaar om Merkenveld nog toegankelijker te maken. Samen met de steun van de Vlaamse Overheid en eigen middelen is de droom helemaal tot stand gekomen. Daarvoor was toch en dikken 100.000 euro en heel wat creativiteit nodig.

Waar zorgt de lift nu precies voor?

 

Met onze nieuwe lift maken we ook de eerste verdieping van Merkenveld rolstoeltoegankelijk.
Daardoor gaan we van 13 bedden op het gelijkvloers nu ineens naar een extra capaciteit van 51 toegankelijke slaapplaatsen! Natuurlijk horen bij de uitbreiding ook de nodige faciliteiten: een toegankelijke badkamer met douche, toilet en wastafel op het gelijkvloers en aangepast sanitair (noodtoilet) bij het slaapgedeelte werden voorzien om zoveel mogelijk drempels weg te nemen.
Om de juiste ingrepen te doen werd advies ingeroepen bij INTER, de Private Stichting Toegankelijk Vlaanderen.

 

De lift is de kers op de taart.

De realisatie van de lift in het hoofgebouw en de update van het sanitair vormen een mooi sluitstuk van het groot toegankelijkheidsproject op het jeugddomein. Aan deze realisatie ging al een ‘lift me up’-project vooraf. Lift me up selecteert en steunt dan financieel projecten die mikken op een betere toegankelijkheid in heel het land. In 2017 werd Merkenveld geselecteerd met een scoutesk project. Het volledige domein, waaronder het pad naar de vijver, de kampvuurkring, de kampeerplaatsen en het sanitair blok werden rolstoeltoegankelijk. Ook toen lukte dat dankzij heel wat vrijwilligers die middelen inzamelden, met subsidies en eigen middelen. Met de fanfare op kop werd het rolstoelpad ingehuldigd tijdens de viering van 70 jaar Merkenveld. Meteen werd het pad getest én goed bevonden door ervaringsdeskundigen. Een mooiere verjaardag konden we ons die dag niet wensen. Zomer 2023 openden twee nieuwe trekkershutten op het domein. Ondertussen is het de logica zelve dat die nieuwe slaapplekken aansluiten op het rolstoelpad en dat ze rolstoeltoegankelijk werden gemaakt.

Wat komt er nog?

De tocht op Merkenveld stopt niet met de laatste realisatie. Met de aankoop van hoeve en weide Marcel, een aan Merkenveld aanpalende hoeve, lonkt een nieuw en uitdagend project waarbij we nog meer grenzen willen verleggen en nog meer drempels willen verlagen. Hoeve Marcel moet een logeerplek worden die geborgenheid en rust geeft, weg van de gezellige drukte op het jeugddomein, voor kleinere groepen, met bijzondere noden, die relatieve rust en een veilig gevoel nodig hebben.

Blijf ons toegankelijkheidsverhaal volgen. Volg Merkenveld op Facebook


Foto's van het inhuldigingsfeest van de lift en het toegankelijkheidsproject op Merkenveld