Koken in de Dutch Oven

De Dutch oven is een gietijzeren pot met een goed afsluitend deksel.  Het is een favoriet onder kampeerders en outdoorliefhebbers vanwege zijn veelzijdigheid en de mogelijkheid om maaltijden te bereiden boven open vuur.

De geschiedenis van de Dutch oven

De Dutch oven heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw. Het werd oorspronkelijk gebruikt door Nederlandse kolonisten in Amerika en is sindsdien geëvolueerd tot een iconisch kookinstrument. Het ontwerp van de Dutch oven is door de jaren heen vrijwel onveranderd gebleven, wat getuigt van zijn efficiëntie en effectiviteit in de keuken.

De veelzijdigheid van de Dutch oven

Eén van de grootste voordelen van de Dutch oven is de veelzijdigheid ervan. Van stoofschotels en soepen tot gebakken brood en gegrilde gerechten, de Dutch oven kan vrijwel alles aan. Het gietijzeren materiaal zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling, waardoor je maaltijden perfect worden bereid. Bovendien kun je de Dutch oven zowel op open vuur als in de oven gebruiken, waardoor je nog meer kookopties hebt.

Eerste gebruik van een Dutch oven

-De Petromax Dutch Ovens van Hopper zijn reeds voorbehandeld en komen voorbewerkt en gecoat. Spoelen met lauw water, inoliën met plantaardige olie (geen olijfolie, deze verbrandt te snel) of Petromax care conditioner en hij is klaar voor gebruik.

Niet voorbewerkte Dutch ovens moet je eerst "seasonen" of inbranden zodat er zich een anti-aanbaklaag (patine) vormt. 

  • Smeer voor het eerste gebruik de pot en het deksel in met plantaardige olie of Petromax Care conditioner
  • Plaats de Dutch oven, pot en deksel ondersteboven naast elkaar, in een voorverwarmde oven op 150°. 
  • Laat hem half uurtje staan. Zet daarna de oven af, open deze op een kier en laat zo de pot traag afkoelen.
  • Vet de pot opnieuw in wanneer hij is afgekoeld. Het seasonen en invetten van de pot beschermt het gietijzer tegen roest.

Tips voor gebruik

-Plaats hete kolen op het deksel van de Dutch oven om een gelijkmatige warmteverdeling te bevorderen tijdens het koken in de buitenlucht. Zo creëer je een oven-effect in de pot. Wanneer je bijvoorbeeld brood of gebak bakt in de pot, controleer dan regelmatig de hitte in de pot. 

-De hitte van een open vuur of kampvuur kan je niet regelen zoals een gasvuur!  Gebruik dus de afstand van de pot tot de hete kolen of vlammen om je temperatuur te controleren. Plaats de pot wat van het vuur of de kolen weg om even af te koelen. Zelfs wanneer de pot naast het kampvuur staat zal je gerecht, bijvoorbeeld een stoofpot, rustig verder sudderen. Heel handig om je pot goed te positioneren is de kooksteun van Petromax.

-Controleer regelmatig de temperatuur van je gerecht om overgaarheid en aanbranden te voorkomen.

-Gebruik altijd houten of siliconen keukengerei om krassen op de antiaanbaklaag te voorkomen.

-Stoken met kokos-briketten werkt prima voor de Dutch oven. Ze gloeien lang na en zijn handig om rond of onder de pot te leggen, en ook op het deksel te gebruiken.

-Na het koken vul je de pot met water en zet hem op of naast het nog smeulende vuur. Zo bereid je het kuisen van de pot voor én maak je water warm voor de afwas van je andere eetgerei. Doe echter nooit afwaszeep in de dutch oven! Zo verniel je de natuurlijke anti-aanbaklaag van je pot en moet je de dutch oven terug inbranden.


Onderhoud van een Dutch oven

•    Een Dutch oven wordt beter bij elk gebruik dankzij de patina.
•    De Petromax Dutch Ovens van Hopper komen gecoat. Snel even spoelen met lauw water, inoliën en hij is klaar voor gebruik.
•    Verbrand je vingers niet!  De handgreep en het deksel worden gloeind heet. Gebruik steeds de lid lifter om de pot te openen en te verplaatsen. Vuurhandschoenen zijn ook aangeraden!
•    Schoonmaken? Laat de pot eerst afkoelen en was af met lauw water en een sponsje.  Voor hardnekkiger vuil gebruik je de Petromax Kettingreiniger. Gebruik geen afwasmiddel of andere zepen. 
•    Bewaar je pot proper en ingevet (met Petromax care conditioner). Plaats een stukje karton tussen de pot en het deksel.

•    De Dutch Oven moet er een beetje vettig en glanzend uitzien. Zo vorm je een mooie patina, die je pot beschermt tegen roest. Het geeft daarnaast ook extra smaak aan je maaltijd.
•    Na gebruik: vet de pot (binnen- en buitenkant) na elk gebruik in met de Petromax Care Conditioner, een mix van natuurlijke oliën.

Coating/anti-aanbaklaag vernieuwen

Wanneer je Dutch Oven veel roest heeft, moet je de roest verwijderen en de oude patina vernieuwen door je pot opnieuw te coaten/seasonen:
•    Verwijder de roest met een staalborstel of staalwol. Maak de pot daarna schoon met warm water, eventueel wat afwasmiddel en een afwasborstel. Zorg dat je de pot goed afdroogt. Zet de pot eventueel even in de voorverwarmde oven zodat alle vocht opdroogt.
•    Vet de pot (binnen- en buitenkant) en het deksel in met plantaardige olie of de Petromax Care Conditioner. Gebruik een zachte doek en smeer goed uit. Een dunne laag is genoeg.
•    Plaats de Dutch oven, pot en deksel ondersteboven naast elkaar, in een voorverwarmde oven op 180°. Laat hem half uurtje staan. Zet daarna de oven af, open deze op een kier en laat zo de pot traag afkoelen. Vet de pot opnieuw in wanneer hij is afgekoeld. Het seasonen en invetten van de pot beschermt het gietijzer tegen roest. Mogelijk moet je deze behandeling nog eens herhalen als je denkt dat er nog roestpunten zichtbaar worden.
•    Klaar voor nieuw gebruik!

Tip: op YouTube vind je heel veel video's met gebruikstips, handleidingen, ... over Dutch Ovens, seasonen ervan, verwijderen van roest, ...   Kijk en selecteer welke je waardevol vindt.

 

Receptideeën voor Dutch oven koken

Eerlijk, koken in een Dutch oven vraagt wat oefening en experiment. Maar als je wat verschillende recepten uitgeprobeerd hebt en ervaring opgedaan, maak je er de lekkerste gerechten in klaar.  Dus experimenteer met verschillende recepten en ingrediënten om de mogelijkheden van de Dutch oven volledig te leren benutten.

Hieronder enkele recepten om een meester outdoor-kok te worden:

-Runderstoofpot: Braad mals rundvlees of varkensvlees aan, voeg groenten, kruiden en bouillon toe en laat het geheel langzaam sudderen in de Dutch oven voor een heerlijk hartige stoofpot.
-Gevulde kip: Vul een hele kip op met kruiden, citroen, ui of knoflook, ... en braad de kip in de Dutch oven aan tot ze goudbruin is. Zet de pot wat weg van de hete kolen of iets naast het vuur en laat de kip rustig een klein uurtje garen.  De citroen zorgt ervoor dat je kippevlees lekker sappig en mals blijft. Geniet nu van je lekker en smaakvolle gevogelte.
-Country potatoes:  Giet een bodem olie in de pot en verwarm hem geleidelijk. Snij de aardappelen in partjes (4 of 8). Snipper enkele uien grof in de pot, voeg de aardappelpartjes toe. Kruid met grof zout, wat peper en rozemarijn. Bak de aardappels een beetje aan in de warme Dutch oven. Roer ze regelmatig door elkaar zodat ze niet aanbakken. Zet de pot nu wat verder van het open vuur of de hete kolen en laat de aardappelen gaar stoven. Draai de dutch oven regelmatig zodat de aaradappelen gelijkmatig gaar bakken. Na een 40 minuten zijn de heerlijke country potatoes klaar!
-Brood: Maak een brooddeeg naar keuze of gebruik een all-in brooddeeg. Warm de Dutch Oven langzaam op. Doe een beetje vetstof (margarine doet het prima of plantaardige olie) in de pot. Je kan als je wil bakpapier gebruiken zodat het brood niet aan de bodem kleeft of aanbakt. Doe het gevormde brooddeeg in de pot. Sluit het deksel en leg wat hete kolen op het deksel. Je creëert zo een oven-effect en bakt het brood van alle zijden tegelijk. Controleer regelmatig de hitte in de pot zodat het brood niet aanbakt. Verwarm geleidelijk tot er een mooie knapperige korst gevormd is. Dit duurt zo'n 30 minuten (afhankelijk van de grootte van je deegbol). Laat het brood even afkoelen.  Heerlijk bij het vlees en de groenten van je BBQ!
-Appeltaart:  Gebruik je favoriete appeltaartrecept.  Warm de dutch oven langzaam voor. Bedek de bodem met bakpapier en bak de taart op een klein uurtje gaar.

Veel kookplezier met je Dutch oven!

Hier vind je het Hopper-aanbod voor de outdoor-kok