Slaapzak kiezen

De zon is weg, de kilte van de nacht kruipt je tent binnen. Maar daar trek jij je niets van aan, want er ligt een goede, warme slaapzak op je te wachten.
Althans, dat dacht je. Na een tijdje voelen je voeten als ijsklompjes. En in het holst van de nacht sta je voor de onmogelijke keuze: te weinig zuurstof of koude oren. Kortom, het ideale moment om eens na te denken over wat een slaapzak eigenlijk verwacht wordt te doen.

Prijs-kwaliteit

Snuister in het aanbod van Hopper of surf naar www.hopper.be en stort je in het slaapzakkenassortiment. Er zijn slaapzakken in alle maten, kleuren, gewichten en soorten en prijsklasse. Voor je een slaapzak aanschaft, denk je best na waar en wanneer je een slaapzak gebruikt. Dient de slaapzak enkel voor het zomerkamp? Of snurk je in november nog onder de blote sterrenhemel? Naargelang het seizoen en de vochtigheidsgraad, kies je voor een andere slaapzak.

Minima en maxima

Fabrikanten noteren een minimumtemperatuur bij slaapzakken. Dit cijfer is altijd een gemiddelde waarde. Bovendien voelt elke persoon temperatuur anders aan. Tel minstens vijf graden bij de minimumtemperatuur en je krijgt een realistischere waarde. En denk eraan: op kamp tijdens een Belgische zomer kan het nog behoorlijk fris worden. Daarom kies je beste voor een slaapzak met een comforttemperatuur lager dan 9 graden. Heb je het toch te warm? Dan rits je je zak open en slaap je er bovenop.
Slaap je buiten? Dan koel je ook af door de wind. De gevoelstemperatuur kan dan ook behoorlijk lager liggen dan de temperatuur onder de thermometerhut. Onderschat deze Wind-Chillfactor niet en hou rekening met vochtigheid wanneer je buiten slaapt. Een goeie tip is te werken met een slaapzakliner of binnenslaapzak.

Om je te helpen in de keuze van slaapzak hebben we de slaapzakken van Hopper ingedeeld op basis van hun comforttemperatuur in verschillende seizoenscategorieën.
Een 1-seizoensslaapzak houdt je enkel warm tijdens zomerse nachten en is ideaal voor zomerkampen in zuidelijke gebieden.
Een 2-seizoensslaapzak biedt comfort tijdens koelere zomernachten, de late lente en vroege herfst. Bovendien kan deze ook dienen als een perfecte binnenslaapzak.
Een 3-seizoensslaapzak is een echte allrounder, die je warm houdt wanneer het kouder wordt; in de vroege lente, late herfst en zelfs tijdens milde winters blijf je comfortabel liggen.
In een 4-seizoensslaapzak blijf je warm bij temperaturen rond het vriespunt en net eronder. Deze slaapzak is dus vooral geschikt voor wintertrektochten.


Temperatuur Seizoenen
-3° tot 0° 4 seizoenen
1° tot 4° 3 seizoenen
5° tot 8° 2 seizoenen
9° tot 12° 1 seizoen, dus enkel zomer

 

Een slaapzakliner?

Door een liner te gebruiken moet je slaapzak zelf minder wassen, waardoor die langer meegaat en zo de isolerende en waterwerende eigenschappen beter behoudt. Een lichte liner heeft als voordeel dat je er tijdens heel warme nachten ook in de liner kan slap. Voor koudere nachten kan je kiezen voor een binnenslaapzak van fleece, daarmee neemt de gebruikstemperatuur van je slaapzak met tien graden toe. En lig je gegarandeerd warm.

Donzen of synthetische vulling?

Voordelen van dons

 • uitstekende verhouding gewicht / isolatie
 • goed samendrukbaar
 • lange levensduur
 • groot temperatuurbereik

Nadelen van dons

 • duurder
 • groot verlies aan isolatiewaarde als de slaapzak nat wordt
 • houdt vocht tegen, ook langs binnen, wat vervelend is als je zweet

Voordelen van synthetische vezel

 • goedkoper
 • isoleert ook als het vochtig is
 • eenvoudig te onderhouden
 • niet-allergeen

Nadelen van synthetische vezel

 • zwaar
 • groter volume

Conclusie: Een donzen of synthetische vulling hangt af van je budget en wensen die je aan je slaapzak stelt. Het klopt dat je dons heel compact kan maken en dat dons goed isoleert. Synthetische vulling zijn algemeen minder compact mee te nemen, maar ze isoleren beter bij vochtig weer. De meer technische en dus duurdere synthetische vullingen combineren de eigenschappen van dons en synthetisch. Compact en warm dus.

Isolatie

Of je nu in je eigen bedje thuis ligt of in een slaapzak aan een uitdagende berg van de Himalaya bengelt, het principe is altijd hetzelfde. Je eigen lichaam zorgt voor de warmte, de slaapzak zorgt voor de isolatie. De beste isolatie wordt geleverd door stilstaande lucht, dus hoe meer ’luchtzakken‘ tussen jezelf en de koude buitenwereld, hoe beter.

De muts een must?

Je verliest het meeste warmte via je hoofd. Niet voor niets droegen onze betovergrootouders van die redelijk onnozele slaapmutsen. Onnozel of niet, warm was het wel. Er zijn twee basismodellen van slaapzakken: het dekenmodel en het mummiemodel. Voordeel bij een mummiemodel is dat je een goed aansluitende kap hebt en je hoofd warm blijft.

Koude ondergrond

Opstijgende koude van onderuit is de tweede grootste oorzaak van kou lijden tijdens kampeernachten. Zorg eerst voor een goede isolatie van de ondergrond.
Een zelfopblazend matje isoleert beter dan een gewone luchtmatras. Bij gebrek aan beter kan je een opgevouwen deken onder je slaapzak leggen en zo zorgen voor meer extra warmte.
Tip Heb je geen matje of deken om onder je te leggen? Ga dan op zoek naar varens, hooi of zelfs dennennaalden. Al die dingen helpen je om een kussen van stilstaande lucht (en dus isolatie) onder je slaapplaats te creëren.

Onderhoud

Wanneer je de slaapzak voor langere tijd niet gebruikt, berg hem dan ruim en luchtig, dus niet opgerold, op.
Laat de slaapzak regelmatig luchten. Tijdens je slaap stapelt zich zweet op in de vezels. Laat dat er overdag uit. Hang je slaapzak op zonnige kampdagen binnenste buiten over de tent.
Een slaapzak prop je in zijn zak. Je rolt hem dus niet op. Zo verslijt hij niet telkens op dezelfde plaats.
En ja, best zo weinig mogelijk, maar heel af en toe moet je je slaapzak toch een keer in een sopje steken. Daarvoor gebruik je een speciaal wasmiddel, Nikwax Tech Wash. Hoe je dat doet lees je in onze blog slaapzak onderhouden.

Niet vergeten

 • Als je het koud hebt, denk dan eerst aan isolatie onder de slaapzak: reddingsdeken, matje, hooi,…
 • Kruip in de slaapzak terwijl je het nog warm hebt. Je eigen lichaamswarmte is de warmtebron, de slaapzak isoleert slechts.
 • Trek de kleren die je overdag aan had uit. Het zweet in de kledingvezels koelt je in je slaap af.
 • Houd je hoofd warm. Mummieslaapzak of slaapmuts, zolang je oren maar warm blijven!

En dan na een leuke avontuurlijke kampdag, heerlijk onder wol en dromen maar!