De spleetdakshelter

Hoe maak je het?


 

Koken op een houtvuur en toch beschut tegen de regen? Probeer het eens onder een spleetdakshelter, een fraai staatje sjorvernuft.

 

De naam verklapt het al een beetje: een spleetdakshelter heeft een spleetvormige opening in het dak. Die voert de rook van je kookvuur netjes af en houdt regendruppels buiten. Zo kook je veilig en droog en gaat de rook niet in je kleren zitten.

 

Oriëntatie

De wind komt bij ons meestal uit het zuidwesten, dus plaats je een spleetdakshelter best met de opening naar het noordoosten. Zo creëer je een natuurlijk schouweffect. Zelfs als er geen wind is, zal de rook door de opening verdwijnen.

 

Werkwijze

Een spleetdakshelter maak je met twee halve zeilen en twee nokbalken. Bevestig elk zeil aan een nokbalk. Begin met een magnussteek aan de zijkant en verbind vervolgens elk oog van het zeil met een marlsteek aan de balk. Voor de basisopbouw laat je je creativiteit de vrije loop.

 


Grote sjorconstructies

Over de bouw van grote sjorconstructies maakte Ploeg Technieken van Scouts en Gidsen Vlaanderen een handige brochure, gratis verkrijgbaar in de Hopper-winkel:

www.scoutsengidsenvlaanderen.be/publicatie/grote-sjorconstructies