Hoe stapschoenen onderhouden?

Hoe stapschoenen onderhouden?

schoenen Het onderhoud is zeer belangrijk voor de duurzaamheid van je schoenen.  Goed onderhoud voor de schoenen is een deugd voor je voeten.
 Na modderige tochten kun je het ergste vuil met een zachte borstel afborstelen en daarna met koud of lauw (niet heet!) water afspoelen.  Schoenen met Gore-Tex moeten ook aan de binnenzijde gereinigd worden.
 Gebruik nooit een harde borstel om je schoenen af te borstelen.  Deze beschadigen de naden van de schoen en de bovenlaag.
 Laat natte stapschoenen nooit naast een kachel of in de directe zon drogen.  Het leer kan dan uitdrogen en vaak kan je je schoenen dan weggooien.  Beter is het om het inlegzooltje eruit te halen en krantenpapier in de schoen te stoppen.  Het drogen duurt dan een stuk langer, maar je schoenen gaan aanzienlijk langer mee.  Verander wel regelmatig het krantenpapier.
 Voor je de schoen behandelt met een onderhoudsproduct, moet hij volledig droog zijn.
 Vloeibare onderhoudsproducten of sprays zijn het beste.  Ze zorgen dat het leer opnieuw waterafstotend wordt, blijft ademen en de juiste soepelheid behoudt.
Gebruik een zacht doek om het product aan te brengen en geef het tijd om in te trekken.
 Het gebruik van vet om leer te onderhouden, werkt weliswaar waterafstotend, maar maakt het leer ook erg soepel. De schoen geeft zo minder steun dan voordien.
 Vet verstopt ook de poriën waardoor het ademend vermogen verloren gaat.  Wax is een beter alternatief.  Het maakt de schoen minder soepel dan vet. 
 Gebruik nooit vet of wax bij schoenen met Gore-Tex.  Dat verstopt de poriën van het membraan maar gebruik producten van Nikwax.
 Schoenen van de categorieën B, C en D hebben meestal Vibram-profielzolen.  Controleer regelmatig of deze nog niet versleten zijn. 
 Vervang regelmatig je inlegzooltjes, want deze worden na verloop van tijd steeds platter.
 Bewaar je schoenen niet in een te vochtige of te droge ruimte of een plastiek zak.  Bewaren in een kartonnen doos is het beste.
 
Algemene TIPS
 Probeer je schoenen steeds in te lopen voor je aan een tocht begint.
 Draag 1 paar kousen en zeker geen 2 paar, zo voorkom je blaren.
 Zorg ervoor dat je voeten goed droog blijven, zo voorkom je blaren.
 Verkies je een hoge schoen om je enkels te beschermen tijdens flinke wandelingen of ga je voor een lage schoen die je kan gebruiken bij stadswandelingen?  Dat is je eigen keuze.
 Er bestaan ≠ soorten types van zolen:
o Type A: geschikt voor het stappen op vlak terrein, harde wegen en     door bossen.  De schoen beschermd minder aan de enkel en heeft een soepelere zool.  Goed om te stappen met een dagrugzak.
o Type B: geschikt voor langere tochten door een heuvel- en bergachtig gebied.  Ook  wannneer je met een zwaardere rugzak rondtrek.  Meer steun aan enkel en stijvere zool.
o Type C: geschikt voor tochten in de bergen op grotere ruigere hoogte, vele klimwerk, sneeuwvelden en op steengruis.
o Type D: geschikt voor het zwaardere werk.  Harde onbuigzame zool.  Hij biedt comfort en geeft een grote grip bij tochten door het hooggebergte, door constante sneeuw en over gletsjers.