Ontdek Merkenveld

Activiteiten ter plaatse / op wandelafstand

Speciale pakketten

Elk hopper jeugdverblijf biedt een kant-en-klaar lespakket aan om als leerkracht samen met je leerlingen te ontdekken welke talenten er schuilen in ieder van hen.

Uiteraard is het ook beschikbaar voor alle andere groepen die verblijven. Vraag ernaar bij de verantwoordelijke ter plaatse of vind hier meer info over het pakket.

Avontuur

 • 30 ha eigen speelbos en -weides
 • speelweide met mini-voetbaldoelen
 • kampvuurkring voor 250 personen
 • avonturenvijver met vlot en eiland
 • de Kerkebeek slingert zich doorheen het domein
 • wandelroute, fietsroutes, mountainbikeroute 

Natuur

Het bijna 100 ha grote bosgebied bestaat uit:

 • 20 ha eigen speelbos, 10 ha eigen kampeerweide, hoogstamboomgaard met 20 verschillende fruitbomen, kikkerpoel
 • gemeentelijk natuurdomein Merkenveld (20 ha)
 • natuurgebied Doeveren van Natuurpunt (44 ha)

  Exploreren en ontdekken:

 • het 5.7 km lange Doeveren wandelpad leidt je door het prachtige domein
 • met gespecialiseerde natuurgidsen
 • het kabouterpad: kleuters ervaren, beleven en onderzoeken de natuur met al hun zintuigen (werkbundel en kabouterkoffer met veldwerkmaterialen ter beschikking)
 • op stap met de boskoffer: de koffer bevat verschillende veldwerkmaterialen (potloepes, boomhoogtemeters, zoekkaarten, verrekijker...) Kinderen onderzoeken, experimenteren, ontdekken en beleven het bos. (werkbundel en werkbladen ter beschikking)
 • heksenwandelingen: goedaardige heksen vertellen over geneeskrachtige planten en de betoverende natuur in relatie met de hekserij
 • wandelingen op maat: gegidste natuurwandelingen over bomen, paddestoelen, vleermuizen, vlinders, amfibieí«n, landschappen...

Kijkboerderij de Pierlapont

Deze actieve boerderij ontwierp het Pierlapad, een landelijk themapark met een interactief parcours - voel- en kijkkasten, maisdoolhof, ontdekkersrugzakje, speeltuin, picknickweide, avonturenbos, verteldreef met boerderijgeheimen,... - dat je twee uur van de bewoonde wereld ontvoert en je alle geheimen van het plattelandsleven prijsgeeft.
http://www.pierlapont.be/

Activiteiten op korte fietsafstand

Doolhof en park van Loppem

Het labyrint, enig in Belgií«, werd in 1873 getekend en aangeplant door twee broers van 17 en 14 jaar. Het labyrint is 65 m. lang, 25 m. breed en de hagen, met verschillend gewas, bereiken een totale lengte van bijna twee kilometer.
Het romantische park van Loppem, met een oppervlakte van 20 hectaren, werd ontworpen, kort vóór de bouw van het kasteel. Vele bomen zijn ouder dan het kasteel, waarvan enkele wel vijfhonderd jaar oud. Het kasteelpark is vrij toegankelijk.
http://www.zedelgem.be/

Kasteel van Loppem

In dit neogotische kasteel, waar Koning Albert I met zijn familie nog verbleven heeft, worden geleide bezoeken gegeven.
http://www.kasteelvanloppem.be/

Abdij van Zevenkerken

Deze abdij, gelegen in de bosgordel van Brugge, is geinspireerd op de Sint-Stefanuskerk in Bologna en stelt de zeven grote basilieken van Rome voor. Het complex telt een religieus boekenwinkeltje, een hoeve en een abdijschool. Ontspannen doe je op de zonneweide van de cafetaria bij een patersbiertje.
http://www.sint-andriesabdij.org/

Volkssterrenwacht Beisbroek

sterrenwacht: bestudeer de zon, de maan, de planeten in detail en bekijk nevels en sterrestelsels met de sterrenkijkers;
multimediale en interactieve tentoonstelling over het heelal.
planetarium: overdag of bij slecht weer kan je 7000 sterren bewonderen die geprojecteerd worden op de binnenkant van de koepel.
http://www.beisbroek.be/

Sportcentrum Groene Meersen - zwembad

Binnen: 2 sporthallen (44x24x8m), mattensportzaal, culturele zaal, 2 vergaderzalen, overdekt zwembad met beweegbare bodem (16,33x8x1,8m)
Buiten: 2 voetbal- en 6 tennisterreinen, 1 petanqueplein
http://www.groenemeersen.be/

Paardrijden

Manege De Lac Zedelgem
Vijvers 8, B-8210 Loppem
Tel. 050/82 59 51

Bowling en Snooker

Legends, Torhoutsesteenweg Zedelgem
http://www.thelegends.be/

Attractiepark

Boudewijnpark en Dolfinarium
http://www.boudewijnseapark.be/

Activiteiten op fietsafstand

Brugge

Deze prachtige stad met haar rijk cultuurhistorisch verleden hoeven we niet aan je voorstellen. Maak kennis met de musea aan de hand van de speciale jeugdprojecten. Verder zijn er tal van aanbiedingen speciaal op maat van het jonge volkje.
http://www.brugge.be/

Brugse Ommeland

Het Brugse Ommeland is de toeristische regio die de gemeenten rondom Brugge verenigt. Bezienswaardigheden, wandelpaden en fietsroutes doorheen gezellige stadjes en dorpjes.
http://www.brugseommeland.be/

Subtropisch zwemparadijs en topsportbad S&R Olympia Brugge

Maak kennis met het nieuwe subtropisch zwemparadijs  van Brugge en ga er genieten van een heerlijk dagje op het strand!  Een verwarmd kinderbad met speeltuin, een golfslagbad, een sensationele wildwaterbaan en een bandenglijbaan bezorgen jou een dag vol kriebels in je buik!
Voor wie het wat rustiger mag, kan genieten in de warme lagune met water- en luchtmassage, stroomversnelling en een whirlpool.  In de sauna en de stoomhut kan je even onderuit zakken en gewoon ontspannen.
http://www.sr-olympia.be/

Outdoorsport 'De Kijkuit' Beernem 

 Kajakken, kanovaren, mountainbiken, muurklimmen, vlotvaren, boogschieten, death-ride, hindernissenparcours, avonturenbos.
http://www.dekijkuit.be

Kinderboerderij d’Oude Smelterij

d'Oude Smelterij in Torhout telt 4,5 hectare en herbergt kleine en grote neerhofdieren, een prachtige serre, een mooie speeltuin en een gezellige cafetaria. Het domein is ook het startpunt voor een mooie bewegwijzerde wandeling ”˜Moereveld' van 7,5 km en vindt aansluiting op het fietsnetwerk Brugs Ommeland.
http://www.kinderboerderijtorhout.be

De kust

Speciaal voor kinderen werd de duinpieper ontwikkeld: een belevingspakket in een rugzakje voor op het strand en in de duinen. Het rugzakje bevat eenvoudige materialen en opdrachten waarmee je de natuur op het strand en in de duinen beter leert waarnemen. Het wordt het ganse jaar door uitgeleend op diverse uitleenpunten langs de kust en is volledig gratis. Daarnaast stelt de provincie West-Vlaanderen 'De zeekoffer van Falaido' ter beschikking samen met een werkbundel.
http://www.dekust.org/

Het Zwin

Een van de laatste stukjes compleet ongerepte natuur is het Zwin. Dit unieke natuurreservaat met haar bijzondere vegetatie is zeker een bezoekje waard. Bezoek ook het park met de vogelkooien die ongeveer 110 inheemse vogelsoorten herbergen.
http://www.west-vlaanderen.be/zwin

Natuurdomeinen en bosgebieden Vlaamse Gemeenschap

http://www.natuurenbos.be/nl-BE/domeinen/west-vlaanderen

Provinciale domeinen en groene assen

http://www.west-vlaanderen.be/genieten/domeinen